Kako da bezbedno koristite i čuvate svoju platnu karticu

Bez autora
Dec 09 2011

Kako bi se izbegle neprijatnosti u slučaju krađe platne kartice neophodno je znati kako je najbolje da se kartica i njen PIN koriste i čuvaju. Dešava se da kartica ostane u tašni koju vlasnik ostavi u automobilu kako bi nešto obavio "na samo pet minuta", ali za to vreme lopovi mogu da ukradu i tašnu i karticu. Treba znati da ukoliko je uz karticu bio i PIN, to je za lopova isto što i novčanik pun novca. Vrlo brzo lopovi mogu karticu da upotrebe i podignu novac sa računa, kao i da nepogrešivo identifikuju PIN među ostalim papirićima u novčaniku. Ukoliko uz karticu nije bio PIN ili ga lopov nije pronašao, situacija je mnogo bolja. U tom slučaju, kartica najčešće deli sudbinu dokumenata. U tome se ogleda i ogromna prednost "plastike" u odnosu na gotov novac. Međutim, ponekad se dogodi da lopov (na osnovu ukradenih dokumenata) može da sazna broj telefona žrtve, pozove je sa telefonske govornice, predstavi se kao službenik banke, i kaže da je pronađena njegova kartica, ali da je za deblokadu neophodno da izdiktira PIN.

Kako da bezbedno koristite i čuvate svoju platnu karticuKako bi se izbegle neprijatnosti u slučaju krađe platne kartice neophodno je znati kako je najbolje da se kartica i njen PIN koriste i čuvaju.

Dešava se da kartica ostane u tašni koju vlasnik ostavi u automobilu kako bi nešto obavio "na samo pet minuta", ali za to vreme lopovi mogu da ukradu i tašnu i karticu. Treba znati da ukoliko je uz karticu bio i PIN, to je za lopova isto što i novčanik pun novca.

Vrlo brzo lopovi mogu karticu da upotrebe i podignu novac sa računa, kao i da nepogrešivo identifikuju PIN među ostalim papirićima u novčaniku.

Ukoliko uz karticu nije bio PIN ili ga lopov nije pronašao, situacija je mnogo bolja. U tom slučaju, kartica najčešće deli sudbinu dokumenata. U tome se ogleda i ogromna prednost "plastike" u odnosu na gotov novac.

Međutim, ponekad se dogodi da lopov (na osnovu ukradenih dokumenata) može da sazna broj telefona žrtve, pozove je sa telefonske govornice, predstavi se kao službenik banke, i kaže da je pronađena njegova kartica, ali da je za deblokadu neophodno da izdiktira PIN.

PIN nemojte nikome da otkrivate!

Lažni bankomat

Postoje i drugi načini da se ukrade platna kartica. Poznat je slučaj u jednoj od država u okruženju da su kriminalci instalirali uređaj koji veoma liči na bankomat jedne od banaka.

Ovaj uređaj je naravno samo sa spoljne strane bio bankomat, ali nije isplaćivao novac, već je “gutao” kartice i pamtio PIN-ove.

"Fišing"

Postoji i "fišing", tehnika krađe posredstvom Interneta svih vrsta podataka. Pošalje se veliki broj mejlova na adrese prikupljene na razne načine sa sadržajem da banka (ili neka druga institucija) mnogo žali zbog izgubljenih podataka i moli korisnika da ih unese na web stranici do koje će doći tako što klikne na priloženi link.

Sigurno je da banka nikad neće izgubiti takve podatke, niti bi ih ikada tražila od klijenta na taj način. Zato je o primljenom mejlu najbolje obavestiti instituciju na koju se odnosi. Nije poznato da je neka banka u Srbiji do sada bila ugrožena "fišingom".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik